Fedafin en BZB verdedigen belangen ERGO-agenten

 

Eind vorig jaar kondigde Ergo haar intentie aan om de verkoop van levensverzekeringen stop te zetten in België en Luxemburg en de focus te leggen op dienstverlening aan bestaande klanten. Dit heeft niet alleen een impact op verzekeringsmakelaars, maar ook op de vele subagenten waar ERGO mee samenwerkt. BZB en Fedafin snellen hen te hulp.
 

Eind vorig jaar stelde ERGO tijdens een bijzondere ondernemingsraad haar nieuw strategisch plan voor België en Luxemburg voor. Een nieuwe strategie dringt zich volgens de verzekeraar op omwille van de moeilijke economische context van lage rentevoeten, die vooral ERGO in België en Luxemburg treft door de primaire focus op levensverzekeringen en het kleinere schaalvoordeel in de markt. De verkoop van levensverzekeringen is in een dergelijke context verlieslatend, waardoor de verzekeraar zich genoodzaakt ziet om de verkoop van deze producten stop te zetten. De focus van het nieuwe strategische plan is gericht op de dienstverlening aan de bestaande klanten voor wie ERGO de activiteiten wil stroomlijnen naar meer efficiëntie.

Het voorgestelde strategisch plan zou een impact kunnen hebben op de ca. 200 werknemers van de verzekeraar en de verkooporganisatie in België en Luxemburg die ERGO van plan is om te sluiten. Contracten van bestaande klanten worden daarentegen niet getroffen. Bijgevolg zijn er niet alleen belangrijke gevolgen voor de verzekeringsmakelaars, maar vooral voor de vele verzekeringssubagenten van Ergo Partners wiens contract zal worden beëindigd. Ergo Partners is immers de belangrijkste distributiepartner van ERGO Insurance, opererend onder het “ERGO”-merk.
Zolang de informatie- en raadplegingsprocedure die opgelegd wordt door de wet Renault loopt, blijft alles evenwel bij een intentie. Neemt niet weg dat BZB intussen een overleg heeft gehad met Ergo Insurance waarbij de mogelijke gevolgen voor zowel de subagenten van Ergo Partners als voor de verzekeringsmakelaars werden besproken. Het is duidelijk dat de ca. 900 subagenten hier de belangrijkste gedupeerden zijn.

BZB is tevreden dat Ergo duidelijk de bereidheid heeft getoond om in overleg te treden met zowel de diverse vriendenkringen als met de beroepsverenigingen om de impact te bespreken van de beslissing tot sluiting van de verkoopsorganisatie (die pas zal vallen na afronding van de informatie- en raadplegingsprocedure met de vakbonden).
 

Wat hebben BZB en Fedafin gedaan?

  • BZB en Fedafin verdedigen de collectieve belangen van de ERGO-agenten. Nadat contact werd opgenomen met de directie van de verzekeraar, is er overleg geweest om de negatieve gevolgen voor de tussenpersoon te beperken.
     
  • BZB en Fedafin organiseerden in beide landshelften een vergadering voor de subagenten van Ergo Partners met een eigen agentschap waarbij de huidige stand van zaken alsook hun rechten en plichten werden toegelicht.