KB informatieverplichting verschenen

17.06.2014

De overheid wil niet-professionele cliënten aan de hand van informatieverplichtingen een betere bescherming bieden bij de commercialisering van financiële producten. Daartoe verscheen op 12 juni een Koninklijk Besluit.


Verplicht informatiefiche
Het KB legt twee verplichtingen op. Enerzijds legt het uniforme, transversale reclameregels op bij de verkoop van alle financiële producten aan niet-professionele producten in België. Anderzijds verplicht het u om aan niet-professionele cliënten bij de commercialisering van financiële producten een informatiefiche te verstrekken. Tenzij u zelf producten commercialiseert, is het de verantwoordelijkheid van de fabrikant/producent om de fiches op te stellen en kosteloos aan u te bezorgen.

Vraag nu zelf al voldoende informatie
De informatiefiches zijn voor u een groot hulpmiddel bij het naleven van de informatieverplichtingen die u onder andere door Twin Peaks II werden opgelegd. Hoewel BZB erop aangedrongen heeft om deze zo snel mogelijk beschikbaar te maken, werd beslist dat de producenten/fabrikanten van producten hiervoor een jaar de tijd krijgen. In tussentijd kunnen we u dus enkel aanraden om nu al voldoende informatie te vragen aan leveranciers van financiële producten.

Risicolabel
Het KB bepaalt ook dat er verplicht een risicolabel moet worden opgenomen in de informatiefiche en in de reclame. Het label moet de transparantie van financiële producten bevorderen en de consument helpen om risico’s van deze producten beter in te schatten door de risicograad van spaar- en beleggingsproducten op zeer gestandaardiseerde wijze weer te geven. Het reglement hierover werd in een KB vastgelegd.

 

  Terug naar nieuwsoverzicht  

Lid worden

Ledenvoordelen